Moeiteloos weer die kleine lettertjes lezen

De 40 voorbij? Dan is de kans klein dat u eraan ontsnapt: aan de kleine lettertjes die wat waziger worden, het lezen dat wat moeilijker gaat. Een leesbril dan maar?

Dat hoeft niet. Met multifocale lenzen kunt u weer scherp zien op alle afstanden.  U switcht moeiteloos van dichtbij naar veraf en andersom. En de multifocale lenzen zijn uiterst comfortabel om te dragen. Vaak merkt u alleen aan uw scherpe blik dat u ze draagt.

Bovendien hebt u met multifocale lenzen uw ‘leesbril’ altijd bij de hand en niemand die er iets van ziet.

Weten of u hiervoor in aanmerking komt? Neem contact met ons op via 0578-694400 of maak online een afspraak.

Uw brein doet het werk

Dat leest u goed; u kijkt tegelijkertijd door zowel uw veraf- als uw leessterkte. Ons brein is in staat om die beelden in een fractie van een seconde te interpreteren en kiest die beelden uit die u nodig heeft om scherp en comfortabel te kunnen zien. Om dit goed te begrijpen moet u zich de volgende situatie eens voorstellen. Stelt u bevindt zich in een restaurant en heeft een gesprek met een persoon tegenover u. In de ruimte zijn meerdere mensen aanwezig en er is een “ruis’ van gesprekken die door de kamer zweeft. Toch bent u in staat om uw gesprekspartner goed te volgen. Dit gebeurt omdat uw brein de keuze maakt op welk deel van de “ruis” het zich concentreert. Zodra u zich bewust wordt van andere geluiden gaat u die daadwerkelijk waarnemen.

Hoe werkt dit

Zoals u wellicht weet is een multifocaal brillenglas opgebouwd uit verschillende sterkten. Deze verlopen geleidelijk in het glas van het veraf zien, wat zich boven in het glas bevindt, naar het nabij zien wat zich onderin het glas bevindt. Bij het opmeten van uw bril wordt ervoor gezorgd dat het deel voor het veraf zien zich voor de pupil bevindt. Zodra u gaat lezen beweegt u automatisch uw ogen naar beneden en op die positie in het glas bevindt zich het deel voor goed nabij zien. In theorie werkt dit bij contactlenzen precies hetzelfde, met het verschil dat voor uw pupil zowel het deel voor nabij zien als het deel voor veraf zien is geplaatst.

Gewenning

Voor uw gehoor heeft het brein zich al jaren kunnen trainen, met het zien kost dat even wat tijd. In de regel loopt u direct tevreden de winkel uit met uw contactlenzen, maar zal u de eerste paar dagen wat optische “ruis’ ervaren. Zo kan u om lampen wat kringen gaan zien en kunnen straatnaam borden ineens een lichte schaduw vertonen. Maakt u zich daar niet druk om, deze verdwijnen gemiddeld na een paar dagen dragen.