DAG OUDERS VAN NEDERLAND

Wat doen we het toch goed hè, voor onze kinderen? We geven ze liefde, gezond eten en aandacht. Maar hoe zorgen wij voor hun ogen? Op dit moment is al een kwart van de 13-jarigen in Nederland bijziend. Een bril helpt niet, omdat dit het risico op verergering niet tegen gaat. En ze hebben hun ogen nog hun hele leven nodig. Toch? Tijd voor actie! Te beginnen met een oogcheck bij Boschman Optiek Myopie Management Expert.

Lees hier hoe je voor de ogen van je kind kunt zorgen.

WAT IS BIJZIENDHEID?

De wetenschappelijke term voor bijziendheid is ‘myopie’. Als je bijziend bent zie je dichtbij goed, terwijl je veraf juist wazig ziet. Dit wazige zicht komt omdat je oog in de (as)lengte zo sterk groeit dat de afbeelding waar je naar kijkt niet meer óp het netvlies afgebeeld wordt, maar ervóór. Je hebt dan een correctie met een negatieve sterkte (min-sterkte) nodig om weer scherp te zien.

WAAR MOET IK OP LETTEN?

Als je één of meer van deze signalen herkent bij je kind, is je kind mogelijk bijziend:

 • Klachten over hoofdpijn of ‘vermoeide ogen’.
 • Moeite op school door het niet goed kunnen lezen van het bord.
 • Dicht bij de televisie, computer of andere beeldschermen gaan zitten.
 • Een boek heel dichtbij houden bij het lezen.
 • Objecten in de verte niet goed kunnen zien.
 • Veel knipperen.
 • Veel in de ogen wrijven.
 • Ogen vaak dichtknijpen.

Dit zijn slechts indicaties. Het is belangrijk om de ogen van je kind regelmatig te laten controleren door een specialist, óók als er geen indicaties voor bijziendheid zijn. Hierdoor kan er tijdig worden ingegrepen en kunnen vervelende oogproblemen in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen worden.

DE RISICO’S

Bijziendheid hoeft op zich niet gevaarlijk te zijn. Echter, vooral bij jongeren is bijziendheid vaak sterk progressief. De grootste progressie vindt meestal plaats tussen de 6 en 17 jaar oud. Deze groep loopt gevaar om hoogbijziend te worden. De problemen met hoge bijziendheid:

 • Grotere kans op staar: een vertroebeling van de ooglens waardoor het zicht minder scherp wordt. Zonder behandeling kan dit tot ernstige slechtziendheid leiden.
 • Verhoogde kans op glaucoom: verhoogde oogdruk die de oogzenuw beschadigt. Bij aanhoudende verhoogde oogdruk sterven de oogzenuwvezels geleidelijk af, waardoor delen van het buitenste gezichtsveld verdwijnen. Kan tot slechtziendheid en zelfs blindheid leiden.
 • Grote kans op netvliesloslating: het netvlies raakt los, bijvoorbeeld door één of meerdere scheurtjes. Wordt een netvliesloslating niet behandeld, dan leidt dit tot slechtziendheid of blindheid.

DE RISICOFACTOREN

Vooral voor kinderen met een grote kans op het ontwikkelen van hoge bijziendheid is het van belang om de progressie tijdig zoveel mogelijk te managen. De exacte oorzaak van bijziendheid is nog steeds niet bekend, maar er zijn wel belangrijke factoren die een rol spelen, zoals:

Erfelijkheid;

als één of beide ouders bijziend zijn, is er een grotere kans op bijziendheid voor het kind. Let ook op of netvliesloslating voorkomt in de familie.

Etniciteit;

onder de Aziatische bevolking komt bijziendheid veel voor (tot wel 80%).

Leefpatroon;

kinderen die weinig buiten spelen en veel tijd doorbrengen op de smartphone of tablet (dichtbijwerk) ontwikkelen vaker bijziendheid.

EN NU?

Het is belangrijk om progressieve bijziendheid bij kinderen als het kan zoveel mogelijk te remmen. De kans dat iemand met een hoge min-sterkte (bijziend) ernstige oogproblemen krijgt is groot. Helaas bestaat er geen wondermiddel tegen bijziendheid, maar er zijn gelukkig wel genoeg acties die je als ouder of verzorger kunt ondernemen om kinderen zoveel mogelijk te behoeden hiervoor.

Is jouw kind al bijziend? Dan zijn er verschillende ‘myopie management’ therapieën om uit te kiezen zoals lifestyle advies, atropine oogdruppels of speciale contactlenzen. Voor meer informatie over deze speciale lenzen lees hier verder.

Al deze therapieën zijn bedoeld om de progressie van de bijziendheid zo veel mogelijk te remmen, zodat de uiteindelijke hoogte van de min-sterkte beperkt blijft.

Vraag onze Myopie Management Expert naar de beste optie voor jouw kind.

De mogelijkheden

 • MiSight met ActivControl® technologie is speciaal ontwikkeld voor myopie-controle. Het is een zachte daglens waardoor deze makkelijk te gebruiken is en weinig onderhoud vergt.
 • Byo Premium MC contactlenzen worden speciaal geleverd voor myopie-controle. Dankzij het unieke profiel is de lens erg geschikt voor hogere sterktes.
 • Nachtlenzen zijn zogenaamde ‘ortho-k’ lenzen: ze werken als een soort beugel voor het oog. Je draagt ze ’s nachts tijdens de slaap. Dit type lens is speciaal ontwikkeld voor myopie-controle. Kijk hier voor meer informatie.
 • Lifestyle-advies; Onze kinderen zijn continu bezig op de tablet en smartphone. Hierbij gebruiken ze hun ogen maar op één manier: dichtbij. Op den duur kunnen zij dan minder goed veraf zien.
  Leer kinderen daarom:
  – Niet te lang en te vaak op schermen te kijken.
  – Minstens twee uur per dag buiten te spelen. De vitamine D en lichtintensiteit buitenshuis hebben een gunstig effect op het netvlies.
 • Atropine behandeling; met behulp van oogdruppels wordt de toename van bijziendheid afgeremd. Een orthoptist in het ziekenhuis kan voor deze therapie zorg dragen.

Onze myopie-specialist kan u een passend advies geven. Maak hier een afspraak of bel ons voor een myopie-onderzoek.

DE MYOPIE MANAGEMENT EXPERT

De naam zegt het al: de Myopie Management Expert doet er alles aan om myopie (=bijziendheid) bij jouw kind te managen. Dit betekent o.a. in kaart brengen of jouw kind risico loopt om bijziend te worden, of – als jouw kind al bijziend is – een behandelplan op te stellen welke het beste bij jouw kind past. Dit om de verergering van de bijziendheid zo veel mogelijk tegen te houden. Myopie Management Experts zijn hier speciaal voor opgeleid.